HISTORISK FOREDRAG


Tiden er september 1944, Danmark har været besat i mere end 4 år. Militært kæmper russerne, på østfronten, med alt hvad de har, og tre måneder forinden indledte de Allierede en massiv invation i Normandiet, med kodeordet D-dag (doomsday) . 


Det militære pres på nazityskland er hermed stærkere end nogensinde før, både på øst- og vestfronten, hvor de tyske soldater, efter Hitlers udtrykkelige ordre, kæmper til sidste mand for "Det tredje riges" overlevelse.


I Danmark har befolkningen vendt sig mod tyskene og vil ikke være med længere. Indimellem med oprørslignende forhold over hele landet. Mangel på fødevare, strejker, udgangsforbud, sabotage, schalburgtage, likvideringer og henrettelser hører nu til dagens orden.


Trods massivt pres fra tyskerne overfor de danske myndigheder, med trusler om det ene og om det andet, for at få løst problemerne, står myndigheder og politiet magtesløs eller med lukkede øjne.


Besættelsesmagten beslutter sig for at slå hårdt ned på den danske befolkning, sabotagen og den åbenlyse modvilje mod nazityske idealer. Det sker bl.a. ved interneringen af de danske POLITIFOLK !

INSPIRATION


Som søn af én af de internerede politifolk har jeg gennem hele min opvækst, med mellemrum, hørt om tyskernes tilfangetagelse af det danske politi og de grusomheder som de oplevede i KZ-lejrene.


Min far Jens Henning Kristensen, der var i gang med sin landmandsuddannelse, blev indkaldt til militærtjeneste den 1. oktober 1939 ved 10'ende Ingenørkompagni og var på dette tidspunkt 20 år.


Kort efter Danmarks besættelse den 9. april, kom han på befalingsmandsskole. Ved sin hjemsendelse den 5. februar 1942 var han udnævnt til underkoporal ved Telegrafbatalionens 7'ende Ingenørkompagni.


Fra den 15. september 1942 begyndte myndighederne at ansætte reservebetjente i politiet, og min far, der nu var blevet 23 år,  meldte sig til tjeneste, hvorefter han blev optaget i politiet.


Han startede på Station 1 på Gårbrødre Torv i København og blev senere tilknyttet politistationen i Lyngby.

OPERATION MÖWE

- en fortælling om tiden før og efter...

KL. 11. 00 den 19. september hyler sirenerne overalt i landet og der varsles luftalarm! Befolkningen skynder sig i dækning, det civile beredskab, myndigheder og politiet gør sig klar til et eventuelt bombeangreb.


I stedet stormer svært bevæbnede tyske soldater ind på politistationerne i Aalborg, Aarhus, Odense og København, hvor de anholder og afvæbner de tilstedeværende politifolk.


Som dagen skrider frem er stort set alle politistationer i provinsbyerne også blevet rømmet af tyske soldater. Men aktionen er dog hurtig rygtedes og mange af de danske politifolk har nået, at "gå under jorden". 


I alt blev 1.960 taget til fange.Foredrag i to dele:


Under fordragets første del får tilhørene indblik i situationen i Danmark til og med "Operation Möwe". Med andre ord, hvad var årsagen til, at tyskerne traf denne beslutning? 


Efter pausen følger vi de danske politifolk gennem de tyske koncentrationslejre Neuengamme, Buchenwald og Mühlberg Stalag IVB, hvor de blev spredt for alle vinde i en række "udekomandoer", men hentet hjem til Frøslevlejren og derefter Sverige kort før krigens afslutning.